Escrit el 14 set, 2009

Casal alternatiu: coneixements, emocions i lleure

Com vaig dir fa uns dies, amb la Gemma Altell ens hem embolicat a organitzar un seguit d’activitats especials dirigides als nostres fills i filles que hem agrupat en un “casal alternatiu” per als primers dies de setembre. L’objectiu era no quedar-se amb els braços creuats davant del debat de com ha de ser l’educació i la preparació de les persones per al segle XXI.

Cada cop és més complex gestionar el context canviant del nostre món amb l’educació i la motivació dels nens. Per una banda, la incorporació d’ordinadors, pissarres electròniques i altres eines digitals a les escoles està posant de manifest la manca de continguts en nous formats -com, per exemple, videojocs educatius-,  fins i tot de mètodes completament nous, com ara  l’aprenentatge en xarxa que assenyala Jordi Graells. Per una altra banda, pensem que no cal delegar-ho tot al sistema educatiu, les famílies podem fer molt: implicant-nos en les activitats en les quals els nostres fills aprenen i gaudeixen, també en les d’oci i les extraescolars.

Per això ens varem decidir a organitzar el  ”casal alternatiu” en el que han col·laborat intensament -i això potser és el més interessant- els pares  i les mares dels 10 nens i nenes que hi han participat. Encara no sabem com donar-li continuïtat a una experiència que tothom ha valorat molt positivament.

Aquí trobareu les activitats que hem fet i que han estat triades per aportar dosis diferents de coneixement, percepció de les emocions i lleure.

Tecnologia. Al Citilab de Cornellà de Llobregat, un centre dedicat a la divulgació de la Tecnologia hem fet dos tallers. El primer s’anomena Tecnolab, està conduït per Irene Lapuente i ens ha permès introduir-nos en el món dels bits i les tecnologies de la informació i la comunicació. En el segon taller, hem aprés nocions bàsiques de programació amb el sistema educatiu Scratch dissenyat pel MIT on les instruccions del programa són com peces d’un puzle.

Arqueologia. Jordi Serrallonga, guia científic i arqueòleg, ha portat els petits expedicionaris per un viatge sobre la teoria de l’evolució tot recorrent el Parc de la Ciutadella de Barcelona on també hem visitat els Museus de Geologia i Zoologia. En Jordi ens ha mostrat, entre d’altres coses, una peça única: una destral tallada per homínids de fa un milió i mig d’anys i que ell mateix va trobar excavant a Tanzània. 

Cinema. Manuel Huerga ha impartit una master class mitjançant la qual hem fet un recorregut per la història del cinema, des de la sortida de la fàbrica dels germans Lumière fins al trailer de la darrera superproducció 3D, Avatar, que s’estrenarà al desembre, passant pel pas del cinema en blanc i negre mut, al color i al so.

Biodiversitat. Itaca activitats marines ens ha preparat un recorregut pel port d’Arenys de mar on, entre d’altres activitats, hem parlat amb els pescadors, hem trobat organismes vius a les roques de l’espigó i hem assistit a la subhasta del peix.

Surf. Amb la Marta Moreno, monitora de surf hem gaudit de les onades sobre una planxa, hem après a esperar el mar i a sentir-lo. Pocs segons drets sobre l’onada  han estat suficients per emocionar-nos.

col2

Literatura. L’escriptora Rosa Regàs va fer llegir als nens fragments d’obres de Josep Pla.  Encara que no van entendre moltes paraules, ella els va fer pensar i reflexionar sobre la feina dels escriptors, i en les diferències entre la realitat, la imaginació i la fabulació.

Tallers educatius. Hem participat en un taller de coeducació on es posen en qüestió els rols apresos de nens i nenes mitjançant el joc i la literatura infantil tradicional i contemporània; i un altre d’intel·ligència emocional centrat específicament en capacitats com l’empatia (posar-se en el lloc de l’altre), i les habilitats per trobar estratègies de resolució de conflictes fugint de la cultura de la violència així com la identificació d’emocions. Organització: Gemma Altell i Olga Coronado (Fundación Salud y Comunidad).

Astronomia. L’Ignasi Barnadas ens va introduir en el món dels estels i la cosmologia amb la visió nocturna, mitjançant un potent telescopi, d’estrelles i planetes. Varem veure, entre d’altres coses, Jupiter i tres de les seves llunes tal com va dibuixar Galileu ara fa 400 anys.

Lego Tallers. L’empresa Innvenio, dedicada a la innovació en l’aprenentatge, ens ha preparat un taller que es basa en una metodologia LEGO® Education on els alumnes dissenyen i construeixen vehicles amb peces Lego. Els alumnes exploren diferents paisatges i aprenen sobre formes de moviment per terra, mar i aire. A partir d’exemples inicials, fan prediccions, comproven el comportament dels seus models, els registren i presenten els seus descobriments.

Ràdio. Varem visitar Ràdio Premià de mar, gràcies al Carles Solé, i allà els nens i nenes van escoltar i tocar els discs de vinil.  Es van gravar les veus i les van escoltar simulant que feien entrevistes, a més de explorar una taula de so i un estudi de ràdio.

IMG00116-20090831-1613

Cuina. Al Museu de la confitura varem participar en un dels tallers per nens que consisteix en elaborar confitura, en aquest cas de meló i síndria, seguint tot el procés de tallar la fruita, coure-la i envasar-la. També varem fer galetes i ens varem endur les receptes i els barrets dels petits cuiners cap a casa.

5 Comentaris

 • jordigraells escrigué:

  Bocabadats és com ens hem quedat pares i mares en llegir la vostra experiència. Heu superat el format típic de casal ‘industrial’ per construir un espai temporal de coneixement i experiències totalment personalitzat i artesà al grup dels vostres fills, com haurien de ser aquesta mena d’activitats (variades, experimentals…) I Scratch! Hi ha límit d’edat ;-) ? Felicitats per la iniciativa!

  • Cristina Ribas escrigué:

   Gràcies Jordi, l’Scratch comença als 7 anys però tinc entès que des del Citilab volen proposar al departament d’Educació que s’incorpori a les escoles a partir de 5 anys.

 • La lectora corrent escrigué:

  Quina llàstima que quan jo tenia mainada a ningú no se li hagués acudit de fer un casal d’aquest tipus. Evidentment, igual no hauria pogut ser, perquè ni tan sols podíem imaginar l’existència d’una tecnologia que permetés tenir a casa una finestra al món des d’un ordinador (que era un aparell enorme que només les grans empreses o universitats podien tenir).

 • Montse Tarres escrigué:

  Cristina

  Realment es un regal pers els vostres fills, no tan sols les activitats, sino tenir uns pares amb aquest nivell de responsabilitat e implicació.
  Quina llastima que el meu fill sgui ja molt gran….

 • [...] curso lo hemos coordinado Cristina Ribas y Gemma Altell, que ya habíamos impulsado otro casal autogestionado por padres y madres en [...]