Escrit el 22 set, 2009

Actualitzacions sobre la grip

La grip continua sent notícia. Els periodistes ho van justificar per la novetat que representa el virus H1N1 i els científics per la incertesa del seu comportament en els propers mesos quan arribi l’hivern a l’hemisferi Nord. Això va ser durant la trobada del passat dijous 17 de setembre organitzada pel Departament de Salut, l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i el Col·legi de Periodistes. La consellera de Salut, Marina Geli va mostrar la seva preocupació per la possible alarma social que es pugui generar ja que es tracta d’una malaltia coneguda –encara que el virus sigui nou- i bastant lleu en la majoria dels casos. Tan el Dr Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona, com el Dr. Antoni Plasència, director general de Salut Pública van ampliar algunes qüestions:

- Els primers estudis publicats sobre la pandèmia a l’hemisferi Sud –principalment a Austràlia i Argentina- mostren una incidència i una gravetat menor del que s’havia previst, tot i haver passat l’hivern sense vacunes.

- Estem lluny de les xifres de mortalitat de la pandèmia de grip més terrible de la història, la de 1918, quan es va arribar als 600 morts en excés per cada 100.000 habitants. La pandèmia actual (0,2) té menys mortalitat, de moment, que la provocada per la grip estacional alguns anys, com al 1957 quan es va arribar als 50 morts en excés, sempre per cada 100.000 habitants.

-El servei de vigilància epidemiològica del Departament de Salut fa un seguiment dels virus circulants recollint mostres al·leatòries als pacients de la grip. De moment es pot veure que el virus majoritari ja és el H1N1 però encara no ha començat la fase ascendent de presència que es produeix cada any. El Dr. Trilla explica en aquest vídeo com això es pot produir.

-La vacuna, quan arribi, ha de servir per disminuir els casos greus no pas per parar la malaltia. Així se subministrarà preferentment als grups de risc, els quals podrien desenvolupar pneumònia fàcilment i requerir hospitalització (UCI).

A la vista d’aquestes dades, per la seva banda  el Dr. Josep M. Argimón, del Servei Català de la Salut va explicar que la sanitat pública ha preparat una possible situació d’increment d’ús del sistema sanitari, com es fa cada any amb la grip estacional, però que aquest cop s’ha avançat en previsió que la incidència del H1N1 es produeixi abans.

Sobre la informació, el més important és constatar que els canals de comunicació han d’estar oberts –com vaig dir en aquesta entrada- ja que es produiran fets científics nous i decisions de política sanitària basades en aquests fets. Ambdues coses es recullen en el butlletí setmanal que elabora el Departament de Salut per als professionals i es traslladen al web dirigit a la ciutadania de gencat.

Seguirem…