Escrit el 7 mai, 2011

Davant la crisi, reacciona

5 Idees i actituds per sobreviure en una època d’incertesa

1.  Un altre món és possible. Cal entendre que el sistema socioeconòmic global ja no tornarà a ser com era. A pesar de que la inèrcia de tornar a vells esquemes és fortíssima, cal anar cap a un món més just i sostenible que doni valor a l’honestedat en front de l’especulació. Els experts ja estant donant claus sobre com fer-ho: refundació moral , equilibri entre sector públic i privat, innovació de la democràcia i manteniment de l’estat del benestar com un dels principals actius que no podem perdre.

2. No som vassalls. Encara que ho sembli, no estem a l’època feudal.  Hi ha diferències fonamentals, com ara que una gran majoria de la humanitat ha rebut educació o l’aconsegueix cada dia a través de la Xarxa, l’accés a la qual no para de créixer. La democràcia ens permet exercir el poder, no tan sols votant als nostres representants sinó implicant-nos en decisions importants. Si no hi ha prou vies legals, cal promoure canvis. Més difícil va ser abolir l’esclavitud o aconseguir el vot per a les dones. Trobem exemples a Islàndia, on els ciutadans es neguen a assumir els desgavells financers, i al Brasil on la iniciativa popular ha aconseguit treure tots els imputats per corrupció de les llistes electorals.

3.  Podem ser consumidors actius. Ajustar el pressupost al que és més necessari, prioritzant els objectius, solidaritzant-nos amb els que estan pitjor alhora que treballem en favor de la nova economia. Això vol dir gastar els diners, sempre que puguem, en empreses i projectes justos en el seu model de negoci, que apostin per la transparència, la innovació i el talent de les persones.  Per mi són aplicacions de consum conscient, entre d’altres, les descarregues legals , invertir en projectes finançats col·lectivament en plataformes com Verkami i  informar-se abans d’aquirir productes per saber si són solidaris o sostenibles (via Opcions, Intermon, Consumer…).

4. Invertir en coneixement és rendible. Formar-se, crear i compartir allò que ens motiva, gaudint i fomentant el valor del coneixement, el rigor i la qualitat.  És el que fa, per exemple, en Janquim a través del seu blog aportant dades i reflexions sobre el periodisme, i que arriba a la màxima expressió amb la proposta d’índex de qualitat dels mitjans digitals. Es tracta d’adoptar una actitud crítica i d’aprenentatge permanent. Tant si tenim feina com si no, ser actius en posa en millor situació davant el mercat laboral i, si més no, ens fa créixer com a persones i com a professionals. L‘aposta del periodista Jordi Pérez Colomer que va anar Síria sense que ningú no li demanés i va acabar sent corresponsal de molts mitjans n’és un exemple. En aquesta línia s’inspira el postgrau de Comunicació estratègica digital que hem posat en marxa per a l’octubre, la proposta és fer projectes per aprendre i generar oportunitats.

5. La  ciutadania  s’activa i es connecta. Portem anys queixant-nos de la gestió política i de la decepció en el funcionament del sistema públic -també del privat- i no falten motius, però ara toca passar a l’acció. Més val construir alguna cosa, encara que sigui petita, que lamentar-se i no fer res davant una necessitat. L’any 2009 vaig participar en l’organització d’ un casal autogestionat a l’escola del meu fill  i ara ens plantegem omplir la sisena hora lectiva que perd l’escola pública amb un sistema semblant. Les Tecnologies de la Informació permeten posar en marxa i mantenir fàcilment iniciatives basades en xarxes socials.  El portal Ciutadania 4.0 de Telefónica s’ha proposat agrupar-les i fer-les visibles. I és que cada cop hi ha més ciutadans i ciutadanes actius connectats, que mostren com la societat de la informació va molt més enllà del consum i l’entreteniment. T’hi afegeixes?